Het Huidpanel stelt zich voor | Marco van Coevorden

Het Huidpanel stelt zich voor | Marco van Coevorden

Het Huidpanel van Huidpost -een uitgave van het Huidfonds- bestaat uit vier professionals die met plezier en vakkennis jouw huidvragen beantwoorden. In ons deskundigenpanel zit ook Marco van Coevorden. Hij is dermatoloog bij het Gelre ziekenhuis. Aan de hand van 4 vragen stellen we hem voor: 

Kun je wat meer vertellen over jouw werk? 

Sinds 2006 ben ik dermatoloog en ben ik in Gelre ziekenhuis Apeldoorn werkzaam. Ik ben gepromoveerd op de behandeling en kwaliteit van leven van mensen met handeczeem. Naast de algemene dermatologie, heb ik speciale interesse in rosacea, cosmetische dermatologie en overmatig zweten.

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

Vanaf het derde jaar van mijn studie geneeskunde wist ik dat ik dermatoloog wilde worden. Dermatologie is namelijk ontzettend breed: van spataderen, via cosmetische dermatologie en SOA tot huidkanker met nog zoveel er tussenin. Het vak verveelt dan ook nooit. Ook spreekt het me erg aan dat je te maken hebt met mensen van alle leeftijden, terwijl je hen in het hele behandeltraject begeleidt. Je kunt namelijk zoveel zelf doen op het gebied van diagnostiek en behandeling. Maar vooral vind ik het contact met mensen met een aandoening die de kwaliteit van leven aantast betekenisvol.

Wat is het allerbelangrijkste voor een gezonde huid, gezien vanuit jouw vakgebied?

Er is geen één ding, maar een aantal zaken. Ten eerste: je huid beschermen tegen teveel zonlicht. De zon geeft veel plezier, maar ook huidveroudering en kan zelfs tot huidkanker leiden. Daarnaast de conditie van je huid op peil houden door het frequent in te vetten. Tot slot denk ik dat een gezonde en mooie huid gebaat is bij goed eten, zo min mogelijk stress, een actief leven en door niet te roken.

Waarom voel je je betrokken bij het Huidfonds?

Als dermatoloog vind ik het erg belangrijk wat het Huidfonds doet. Het Huidfonds staat ten eerste voor de acceptatie van mensen met huidaandoeningen. Niet alleen wordt vaak het psychosociale component van huidaandoeningen onderschat, maar ook hoe huidaandoeningen voorkomen kunnen worden, krijgt nog te weinig aandacht. Ook op het gebied van voorkomen van huidkanker worden door het Huidfonds belangrijke projecten geïnitieerd. Huidfonds krijgt alle belanghebbenden partijen bij elkaar voor hun projecten en doet dit op een positieve en ondernemende manier. Ik voel me daarom erg betrokken bij hen.