Het Huidpanel stelt zich voor | Erik de Laat

Het Huidpanel stelt zich voor | Erik de Laat

Het Huidpanel van Huidpost  -een uitgave van het Huidfonds- bestaat uit vier professionals die met plezier en vakkennis jouw huidvragen beantwoorden. In ons deskundigenpanel zit ook Erik de Laat. Hij is verpleegkundig specialist wondzorg bij het Radbout Universitair Medisch Centrum. Aan de hand van 4 vragen stellen we hem voor: 

Kun je wat meer vertellen over jouw werk? 

Ik werk al bijna 40 jaar in het Radboudumc, waarvan de laatste 10 jaar als verpleegkundig specialist op de afdeling plastische chirurgie in het wondexpertisecentrum (RUWEC). Daarvoor heb ik een lange tijd op de intensive care gewerkt en in die periode een studie gezondheidswetenschap gedaan. Vervolgens heb ik een promotieonderzoek afgerond op het gebied van decubitus.

In het wondexpertisecentrum zie ik patiënten met diverse soorten wonden en met name doorligwonden, wonden die zijn ontstaan door vaataandoeningen, diabetes en infecties na operatie of verwonding. Voor mijn onderwijstaak geef ik veel les op de HU bij de opleiding tot huidtherapeut en ben ik bezig met het ontwikkelen van onderwijsprogramma’s. Verder begeleid ik promovendi en doe onderzoek naar zelfmanagement en de impact van wonden op kwaliteit van leven.

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

De keuze om verpleegkundige te worden heb ik al lang geleden gemaakt, midden jaren zeventig. Toen was het juist stoer om voor een beroep in de zorg te kiezen. In de tijd dat ik op de IC werkte was de man-vrouw-verhouding 50:50. Ik kan me nog herinneren dat ik het vooral heel leuk vond om ook ’s nachts te werken. Het ziekenhuis is een dynamische werkomgeving. Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen en het werk is onvoorspelbaar. Door de jaren heen is mijn motivatie steeds sterker geworden om mij verder te ontwikkelen in dit vak, vooral op wetenschappelijk gebied: “Waarom doen we wat we doen en is dat ook allemaal even zinvol?”.

Wat is het allerbelangrijkste voor een gezonde huid, gezien vanuit jouw vakgebied?

Met stip bovenaan staat: gezond leven. Wonden genezen beter als je stopt met roken, meer beweegt en gezond eet. Uiteraard geldt dit ook voor het behoud van een gezonde huid. Daar kunnen geen zalfjes, crèmes of verbanden tegenop. Samen met de patiënt uitzoeken hoe ze dat het beste kunnen aanpakken is altijd weer leuk om te doen en zeker als dat ook tot het gewenste resultaat leidt! Verder is het geven van adviezen na het sluiten van een wond belangrijk, bijvoorbeeld bescherming van littekens tegen zonlicht en het masseren van het litteken. Uiteraard is kennis van verbandmateriaal van belang voor hele praktische problemen: zo min mogelijk verbandwissels, vieze luchtjes voorkomen en het moet natuurlijk zo comfortabel mogelijk zitten.

Waarom voel je je betrokken bij het Huidfonds?

“Als verpleegkundig specialist wondzorg vind ik het belangrijk om naast de zorg die ik lever ook mijn steentje bij te dragen aan het Huidfonds. Het Huidfonds zet zich in voor het voorkomen van huidaandoeningen en het vergroten van de acceptatie van de huid die ‘anders’ is. Dat is zo belangrijk, ik zie in de dagelijkse praktijk dat dit nodig is. Ik draag het Huidfonds dan ook een warm hart toe.”