Gevoeligehuidtips in de bijlage Women’s health van de Telegraaf

Gevoeligehuidtips in de bijlage Women’s health van de Telegraaf

Voorzichtig met een gevoelige huid

Onze huid is ons grootste, en misschien wel ons belangrijkste, orgaan. De huid zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, virussen en schimmels niet zomaar kunnen binnendringen.

Weinig mensen weten hoe zij hun huid goed kunnen ondersteunen in die beschermende functie. “Door die onwetendheid verzorgen wij onze huid vaak teveel of verkeerd”, stelt Jantine van ’t Klooster, directeur van het Huidfonds en huidtherapeut.

Is het belangrijk te weten welk huidtype je hebt?

“Huidtypen zijn vaak moeilijk in te delen. De huidverzorgingsmerken spreken wel van een bepaalde indeling in verband met het gebruik van bepaalde producten.

Dit om zo goed mogelijk aan te geven voor wie deze bedoeld zijn, maar een huid is vaak een combinatie van een aantal huidtypen. Zo kan je gezicht zones hebben die droog, normaal of vet zijn en ieder huidtype kan gevoelig zijn. Gevoeligheid heeft namelijk te maken met de conditie van je huid.”

Wat zijn oorzaken van een (over)gevoelige huid?

“Vaak is een gevoelige huid droog, bijvoorbeeld doordat je de huid teveel wast of producten gebruikt met scherpe ingrediënten. De huid kan zich dan niet meer goed beschermen en raakt geïrriteerd; gevoelig dus.

Maar je kunt ook een gevoelige huid ontwikkelen door een huidaandoening, overgevoeligheid of allergie, medicatie, hormoonschommelingen, je leeftijd, weersomstandigheden en zelfs door je levensstijl.”

Hoe herken je een gevoelige huid?

“Je huid reageert dan sterk op bijvoorbeeld sommige verzorgingsproducten, make-up, medicatie of weersomstandigheden. Kenmerken van een gevoelige huid kunnen onder meer zijn: rode vlekken een branderig, prikkelend of trekkend gevoel en een jeukende huid. Het gebeurt ook wel dat je huid droog en schraal wordt.”

Op welke manier kun je je gevoelige huid het beste verzorgen?

“Mijn eerste advies als huidtherapeut is het gebruik van zeep en alcoholhoudende verzorgingsproducten te vermijden. In plaats van zeep kun je een mild reinigingsproduct voor je huid gebruiken.

“Als je je huid wast met heet water en zeep tast dat de pH-waarde en vetlaagje van je huid aan”

Spoel je gezicht daarna af met lauwwarm water en dep je gezicht voorzichtig droog. Als dagcrème kun je kiezen voor een product dat de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Als nachtcrème kun je een product gebruiken dat de huid ondersteunt in het natuurlijke herstelproces. “

Wat zijn hypoallergene producten?

Hypoallergeen betekent letterlijk ‘met een verminderde kans op allergische reacties’. In de praktijk wordt bedoeld dat het product is samengesteld met ingrediënten die zo weinig mogelijk aanleiding geven tot een allergische reactie.”

Heeft u tips voor vrouwen met een (over)gevoelige huid?

“Probeer eens om de huid een tijdje met rust te laten. Vaak is de huid in staat zichzelf te herstellen. Maar daar moet zij wel de tijd voor krijgen. Als je bijvoorbeeld je huid wast met zeep of heet water, dan tast je de pH-waarde en natuurlijke vetlaag van je huid aan.

Om daarvan te herstellen, heeft je huid vijf tot zes uur tijd nodig. Kijk ook goed welke make-up je gebruikt. Make-up kan de huid namelijk uitdrogen. Je huid heeft een vettig beschermlaagje nodig. Veel mensen zijn geneigd om dat laagje juist eraf te halen.

Bijvoorbeeld omdat ze last hebben van acne. Maar dat je acne hebt, wil niet zeggen dat je een vette huid hebt. Daarnaast betekent een vette huid niet dat je puistjes krijgt. Verder is het zo dat hoe meer producten je gebruikt, hoe moeilijker je het maakt voor je huid om de balans te hervinden.

En nogmaals, het gebruik van een wat vettige crème, waardoor je vochtverlies tegengaat, is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen uitdroging.”

Bron: Telegraaf: bijlage Womens Health”

Lees meer over huidverzorging:

Huidverzorging en terminologie

Over het reinigen van de huid:

Je huid reinigen