Braziliaanse albino tweeling verovert het internet

Braziliaanse albino tweeling verovert het internet

Albinisme is een erfelijke huidaandoening aan de pigmentvorming, bij zowel de huid, het haar en als ogen ontbreekt melanine. De afwijking is zeer zeldzaam en worden bij: 1 op de 17.000 mensen vastgesteld. Doordat ze geen enkele natuurlijke bescherming tegen de zon hebben, hebben zij hierdoor een verhoogd risico op huidkanker. 

De van oorsprong uit West-Afrika afkomstige tweeling Lara en Mara wisten van jongs af aan al dat ze er anders uitzagen, maar dat betekende niet zoveel voor hen. Nu heeft de tweeling, samen met hun 13-jarige zus Sheila, een kans gekregen om hun unieke schoonheid te laten zien aan de wereld. Op hun Instagramaccount en website delen ze de meest prachtige foto’s.

Mooi én super getalenteerd

Toen de zwitserse fotograaf Vinicius Terranova nieuwe modellen zocht voor zijn project Rare Flowers ofwel “Zeldzame Bloemen”, kwam hij bij de zusjes Bawar terecht. “Ik zag de modellen op een video. Ze zijn ongelooflijk mooi én super getalenteerd en dat was de reden dat ik met ze wilde werken. Ze zijn zelfverzekerd, intelligent en werken op een fijne manier”, zegt de fotograaf.

Unieke schoonheid

De zusjes kregen onlangs een aanbod om als modellen te werken voor Nike, Insanis en Bazaar Kids in reclamecampagnes, om hun unieke schoonheid te benadrukken. “Een schoonheid die zo ongewoon en zeldzaam is,verdient het om in de schijnwerpers te staan”, zegt Vinicius.

Mara zegt het fijn te vinden om een tweeling én om anders te zijn en dat ze tevreden zijn met hun unieke schoonheid. De 11-jarige tweeling droomt nu van een internationale model- of acteercarrière. Ze hebben ook een gemeenschappelijk Instagram-account, dat in korte tijd veel bezoekers heeft gekregen.

Op de vlucht

Helaas heeft deze unieke schoonheid in Oost-Afrika een keerzijde. Duizenden albino’s zijn in Oost-Afrika constant op de vlucht. Het lot van de albino in Afrika is harder dan op andere plekken van de wereld. Niet alleen sterven veel albino’s op een zeer jeugdige leeftijd aan huidkanker, ze worden ook vermoord en/of verminkt voor lichaamsdelen of bloed omdat toverdokters de lokale bevolking wijs maken dat bloed, weefsel of bot van een albino je van allerlei kwalen kan genezen of dat het geluk brengt. Volgens een vooral in Tanzania verbreid bijgeloof bezit het bloed van albino’s magische krachten. Er zijn in Afrika meer albino’s (ongeveer 1 op de 4.000).

Werelddag moet albino’s erkenning en bescherming geven

Op 13 juni 2017 is de tweede editie van Wereld Albino Dag. Want nog steeds krijgen Albino’s overal ter wereld te maken met discriminatie, stelt de VN. Daarom riep de organisatie vorig jaar de Wereld Albino Dag in het leven. Het doel: mensen bewust maken van het verschijnsel dat mensen weinig of geen pigment hebben in huid, haar en ogen.

Bron: Vinicius Terranova en Instagram Lara, Mara en Sheila

Meer informatie over huidkanker >>