De huidige huid

image

De huidige huid

Bij dezen wens ik je een bijzonder en huidvriendelijk 2017. Ook in het nieuwe jaar blijf ik maandelijks bloggen op de website van het Huidfonds, over dat wat me inspireert en activeert.

In mijn eerste column een aantal maanden geleden schreef ik over mijn ‘aandoening’: beroepsdeformatie. Hoe ik altijd bezig ben met mijn passie voor de huid. Nu we aan het begin staan van een nieuw jaar, neem ik je graag mee in mijn visie waarom de huid zo mooi en belangrijk is. 

Je huid laat zien wie je bent, het is onderdeel van je identiteit. Het is de grens tussen ‘binnen’ en ‘buiten’, dat fascineert mij enorm. Veel van de sensaties die je voelt, ervaar je via je huid. Tast, warmte en koude bijvoorbeeld. De huid is voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe de mens zijn omgeving ervaart en dat vind ik mooi. Ervaar je stress? Dan zie je dit vaak terug in de huid. Straal je van geluk? Zelfde verhaal. Ook omgekeerd zie je dat gebeuren. Eet je gezond, of juist ongezond? Je huid laat het je weten.

Laatst vroeg iemand aan mij of ik denk dat de huid belangrijk is voor mensen. ‘Ja!’, is daarop mijn overtuigende antwoord. Het uiterlijk en de huid worden steeds belangrijker voor mijn gevoel. Met name de jeugd tussen de 14 en 22 jaar is daar op dit moment erg op gefocust. Ik las laatst in een onderzoek dat meisjes van rond de 14 jaar gemiddeld anderhalf uur per week besteden aan het maken van de perfecte selfie. Hoe je overkomt op anderen moet dan perfect zijn en de huid speelt hier een belangrijke rol bij. Deze moet in hun ogen net zo perfect zijn als de huiden die ze zien in reclames.

Ook zie je dat er steeds meer make-up gebruikt wordt door jonge dames die de schoonheid van hun huid willen perfectioneren. Ik zie hier een verschil in vergelijking met bijvoorbeeld tien jaar geleden. Ik merk een duidelijke verschuiving binnen onze maatschappij als we het hebben over het uiterlijk en de huid. Die verschuiving gaat van ‘de huid moet gezond zijn’ naar ‘de huid moet ook nog mooi zijn’.

Zoals je weet heeft iedereen een andere huid; er is er geen enkele hetzelfde. De een heeft een volledig gave huid, de ander heeft vaatjes op z’n wangen of een eczeemhuid. De huiden van Nederland zijn zo divers als de mensen zelf. Je huid is zelfs zo uniek dat je vingerafdruk gebruikt kan worden om je te identificeren. Een prachtig gegeven toch?

Om te laten zien hoe mooi onze huid is, delen we bij het Huidfonds elke vrijdag huidfeiten op onze socialmediakanalen. ‘Elke minuut verlies je ongeveer 30.000 dode huidcellen’ bijvoorbeeld. Of: ‘In tegenstelling tot de rest van je huid, bevat littekenweefsel geen zweetklieren of haarzakjes’.

Hou van je huid, zorg voor je huid!

Reacties:
  • Micheline Meirlaen
    antwoorden

    In oktober 2012 kreeg ik eczeem. Een lange weg heb ik reeds afgelegd om tot een juiste diagnose te komen. Zelfs biopsie van de huid op arm en later nog biopsie van stukje huid in décolleté gedeelte. Hier waren er wel precancerose vlekjes die inmiddels al behandeld zijn met een licht dat 8 min. op de huid moest blijven schijnen. De biopsie omvatte allerlei termen waar zelf de huisarts niet kon op antwoorden. Wat er bij mij overbleef was "zeldzame ziekte". Eind januari 2017 ben ik dan opgenomen in U.Z. Maria Middelares in Gent. Gedurende 6 dagen heeft men mij elke dag met een cortisone zal ingewreven van enkels tot aan de nek en daarna ingewikkeld zoals een mummie. 1 februari kon ik naar huis en had ik even geen prikkende en jeukende huid meer. Zelf moest ik ook weer op krachten komen want de voortdurende prik en jeuk en het niet kunnen slapen hierdoor, hadden mij uitgeput. Langzaamaan kwam de jeuk terug. Na de allergietesten einde maart is er vastgesteld dat ik textiel kleurstoffen allergie heb en dit voor de rest van mijn leven. De zalven die ik nu smeer zijn vaseline met hevige prik na het aanbrengen vooral daar waar de huid sterk geïrriteerd, andere dag anionische hydrofiele zalf en/of dexéryl crème. Mijn armen staan vol met paarse vlekken die komen door het vele wrijven op de droge jeukende huid. Het is al een lange moeilijke weg geweest maar soms, vooral met de kleurstoffen allergie erbij, zie ik het niet meer zitten. Ik wil dit wel delen en/of melden met mensen die soortgelijk eczeem/allergie hebben. Dank om dit te lezen en misschien kom ik toch nog op een andere goede weg. P.S. Ik kreeg deze gegevens via mijn zoon. Groeten van Micheline

    april 24, 2017

Praat mee :