De werking van zonnebrandcrème

image

De werking van zonnebrandcrème

Om je volledig tegen de schadelijke UV-straling van de zon te beschermen, zou je binnen moeten blijven. Door het goed gebruiken van zonnebrandcrème is dat gelukkig niet nodig. Vorige week gaven we je al tips hoe je je huid goed beschermt. Deze week leggen we de werking van zonnebrand uit.

UV-straling

Er zijn drie verschillende soorten UV-straling. UVA, UVB en UVC. Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ongeveer 95% procent uit UVA-straling. Je verbrandt er niet door, maar het dringt wel diep door in je huid, waar het schade aanricht aan je DNA. UVA zorgt er ook voor dat je huid veroudert.

UVB is de variant die ervoor zorgt dat je huid verbrandt als je je niet goed beschermt tegen de zon. Het zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine zorgt samen met calcium voor sterke botten.

Tot slot is er UVC. Deze variant bereikt de aarde gelukkig niet. Het is de meest schadelijke van de drie.

Huidverbranding

Op een normale werkdag kom je als het goed is regelmatig buiten. Je fietst naar je werk of loopt naar de supermarkt. De minuten die je dan in de zon bent is genoeg voor je lichaam om vitamine D aan te maken. Ben je langer in de zon dan moet je je insmeren.

Als je in de volle zon gaat liggen en je hebt jezelf niet ingesmeerd, voel je na een tijdje dat je huid begint te prikken. Dit is het eerste teken dat je huid aan het verbranden is. Je huid heeft niet genoeg tijd gehad om, onder invloed van de zon, pigment aan te maken om je huid te beschermen.

De werking van zonnebrandcrème

Om te voorkomen dat je huid na het zonnen rood en pijnlijk aanvoelt, kun je je het beste een half uur voor je de zon ingaat insmeren met zonnebrandcrème. Deze zijn er in verschillende varianten. Er zijn crèmes die je beschermen tegen UVB, maar ook die je beschermen tegen UVB én UVA. Die laatste moet je hebben. Niet alleen UVB, maar ook UVA beschadigt immers je huid.

De zonnebrandcrème die alleen beschermt tegen UVB werkt op basis van chemische zonnefilters. De ingrediënten van deze variant zetten de straling om in een onschadelijke vorm. Het nadeel van chemische filters is dat ze nogal instabiel zijn, waardoor de werking ervan vermindert.

De zonnebrandcrème die je beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling werkt op basis van  titaniumdioxide en zinkoxide. Samen werken deze ingrediënten als een soort spiegel die het zonlicht weerkaatsen.  

De factor van zonnebrand

Ook de factor van zonnebrandcrème is van belang. Neem je een te lage factor, dan heb je alsnog kans om te verbranden. De vraag is nu welke factor je dan moet nemen.

Als je zonder bescherming in de zon gaat liggen en je verbrandt na tien minuten, zul je bij een zonnebrandcrème met factor (SPF) 4 na 40 minuten verbranden. Bij factor tien is dat na 100 minuten. De factor geeft dus aan hoeveel langer je in principe veilig in de zon kunt liggen. In de praktijk werkt het echter niet helemaal zo. Zand, (zee)water en zweet zorgen ervoor dat deze tijd aanzienlijk verkort wordt.

 

Reacties:
 • T.B.
  antwoorden

  Bestaat er een zonnecreme voor extreem gevoelige huid? Als ik ook maar iets smeer krijg ik huiduitslag en hevige jeuk, ik krijg een opgezwollen gezicht van vocht onder mijn ogen. Ik heb van de dermatoloog advies gekregen om ROC creme te gebruiken maar zelfs daarvan krijg ik uitslag. Ik slik dan tavegil om de irritatie te onderdrukken, maar ik zie er niet uit. Wat adviseert u mij?

  maart 31, 2017
  • moni

   Vision? Daar heb ik goede ervaring mee.

   april 05, 2017
  • Ronika Saaltink

   Hoi mijn dochter kan ook bijna tegen geen enkele crème, maar we zijn al jaren heel blij met de zonnebrand clear gel van Island Tribe. Kun je niet overal krijgen maar is via internet rechtstreeks bij hen te bestellen. Super fijn spul en goede bescherming!

   mei 22, 2017
 • J. De Groot
  antwoorden

  Mijn zoon van acht en ik kinnen Vision prima gebruiken voor het lichaam, maar niet op ons gezicht. Dat brandt! Dus wel voorzichtig uitproberen. Ik had ook altijd ROC maar dat schijnt vernieuwd te zijn en kunnen we nu dus niet meer tegen. Dus wij zijn ook nog zoekende.

  april 09, 2017
 • Welke zonnebrand is nu het beste om te gebruiken voor kinderen.

  april 09, 2017
 • scholte
  antwoorden

  Ik gebruik voor m''n zoontje met zeer gevoelige huid (eczeem en reactie op zon), Vision - factor 50. Al vanaf zijn 2e jaar. Vision prikt wel in de ogen dus beetje rekening mee houden.

  mei 15, 2017
 • maarten v d heuvel
  antwoorden

  hoelang kun je zonnebrand creme ...factor 50 ..bewaren

  mei 18, 2017
 • juni 26, 2017
 • juni 26, 2017
 • juni 26, 2017
 • juni 26, 2017
 • juni 26, 2017
 • juni 26, 2017
 • Miranda M
  antwoorden

  Hoe lang werkt zonnebrandcreme? De overblijf adviseerde om kinderen ''s ochtends in te smeren zodat ze tussen de middag buiten kunnen spelen, beschermd. Maar kan me niet voorstellen dat om 8.00 uur smeren om 12.00 uur nog bescherming biedt???

  september 08, 2017

Praat mee :