Actrice toont hoe het leven met psoriasis er uitziet

image

Actrice toont hoe het leven met psoriasis er uitziet

Maar liefst 300.000 Nederlanders hebben psoriasis, maar toch wordt er weinig over gesproken. De Amerikaanse actrice Ciena Rae Nelson doorbreekt de stilte met een krachtige foto op haar Instagram.

Op de linker foto lijkt er op het eerste gezicht niks aan de hand. Een jonge vrouw met make-up en iets wat lijkt op droge plekken in haar hals. Op de rechter foto heeft ze de kleurintensiteit en structuur van de linker foto flink verhoogd, zodat je een idee krijgt hoe het moet voelen om psoriasis te hebben.

Esthetische problemen

Het is niet voor het eerst dat Ciena openlijk spreekt over psoriasis. Enkele maanden geleden schreef ze bij een andere selfie: "Huidaandoeningen zijn niet zomaar esthetische problemen. Ze veroorzaken fysieke pijn en geven je het gevoel dat je gevangen zit in je eigen lichaam." Ook de bijkomende sociale angst noemde ze toen als probleem.

Ciena heeft ook last van slapeloosheid. "Ik heb altijd en constant jeuk. En dan heb ik het niet zomaar over jeuk, ik heb dag en nacht het gevoel dat ik gestoken of gebeten wordt. Soms is het zo ondraaglijk dat ik moet mediteren zodat het minder wordt, maar het gaat nooit volledig weg."

Reacties:
  • Caroline Danon
    antwoorden

    Maar ik vraag me dan toch af welke medicijnen ze gebruikt. Of helemaal niets soms? Want niet alleen is er steeds meer medicatie beschikbaar, er is ook steeds betere medicatie beschikbaar. Ga maar eens op zoek bij de een van de psoriasisverenigingen, de PVN, PFN of Vereniging Psorinovo, of hun gefuseerde vereniging Psoriasispatienten Nederland.

    juli 10, 2017

Praat mee :