Blog-serie: Huiddagingen – Hardlopen in het donker?

Blog-serie: Huiddagingen – Hardlopen in het donker?

Als je mij tien jaar geleden had gezegd dat ik in de toekomst voor m’n plezier hardloopwedstrijden zou gaan lopen, dan had ik met mijn wijsvinger tegen mijn voorhoofd getikt, ‘ja dáááág’ geroepen en je voor gek verklaard. Hoewel ik als tiener altijd heel sportief was – ik heb geturnd, gefitnesst en deed aan atletiek – zo niet-sportief waren de jaren daarna.

Mijn excuus tijdens mijn studie was dat ik mijn ‘sportieve-strippenkaart-des-levens’ reeds had opgebruikt. Lui, dat is eigenlijk ook wel het woord dat in me opkomt. Aardslui. Af en toe waagde ik mijzelf aan een laf lesje Body Balance, waarbij ik waarschijnlijk de kantjes ervan afliep. Er uitsluitend heen ging om gezellig met mijn vriendinnetje te kunnen zijn. Om vervolgens na een uurtje huppelen, op de bank van mijn kamer te ploffen en een pizza te laten bezorgen, of een ‘plingmaaltijd’ te bereiden. In die tijd stonden mijn kookkunsten bekend als ‘pling’, also know as een magnetronmaaltijd. Alles behalve gezond en sportief dus.

Hardlopen voor de lol

Geloof het of niet, maar in het jaar dat ik *kuch* veertig *kuch* werd, heb ik die luiheid van me afgeschud. I run to burn off the crazy en loop voor de fun. Zo heb ik vrienden via de Runkeeper-app, neem uitdagingen aan via mijn stappenteller en loop hardloopwedstrijden voor mijn lol. Soms kan ik het zelf niet geloven.

Het leuke is dat ik binnen het Huidfondsteam niet de enige ben. Mijn Huidfonds-collega’s Lianne, Anke en Marleen zijn net zulke sportievelingen. Anke heeft zelfs ooit de Dam-tot-Damloop gedaan. Dat is mij echt een brug (of dam) te ver hoor, maar ik zal niet met mijn wijsvinger tegen mijn voorhoofd tikken. Die les heb ik geleerd. Ik zeg nooit meer nooit.

Met zoveel sportiviteit in mijn leven, voelde het ook niet meer dan logisch om met het Huidfonds een sportevenement te organiseren. En dit jaar doen we dit voor de tweede keer!

No Sun Run

Sportevenement? Wij organiseren de No Sun Run tijdens de Damloop by Night. Dat is een wedstrijd aan de vooravond van de Dam-tot-dam in Amsterdam. Wij vonden het zelf wel toepasselijk, rennen in het donker. Onze oud-collega Oda bedacht meteen de naam No Sun Run. Lekker rennen en zweten in het donker om aandacht te vragen voor ons project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’. Want dit zweten op onze vrije zaterdagavond doen wij natuurlijk niet voor niets. Nee, nee.

Wij weten inmiddels hoe belangrijk goede zonbescherming bij kinderen vanaf jonge leeftijd kan zijn om huidkanker te voorkomen. Daar willen we tijdens dit evenement meer aandacht voor vragen.

Huidkanker in Nederland!

Want wist jij dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in Nederland? Wij vinden het ontzettend belangrijk om te vertellen hoe jij je huid goed beschermt tegen zonlicht. Iedereen weet wel dat je je moet insmeren, maar wat dacht je van een petje of zonbeschermende kleding? Ook dat draagt bij aan goede zonbescherming. Vooral bij mijn zoon vind ik het super makkelijk om hem een speciaal uv-werend shirtje aan te trekken, scheelt weer smeren. Oeps, toch nog een spoortje van luiheid?

Toch vraag ik mij af hoeveel mensen er daadwerkelijk een flesje zonnebrandcrème meenemen als ze een dagje op pad gaan. Ik denk dat het smeren van zonnebrandcrème vooral geassocieerd wordt met strand of zwembad, maar het vergeten wordt bij een uurtje fietsen in de zon. Terwijl ook daar kinderen van kunnen verbranden. Smeer je mee?

Op zaterdagavond 21 september 2019 is het zover. We gaan van start met meer dan 120 mensen die gaan mee rennen en geld inzamelen voor ons goede doel. En het leuke is: je kan nog steeds meedoen. Kom ook van die bank af, je hebt nog een week om je hardloopschoenen af te stoffen, je spieren op te warmen en de stoute (hardloop)schoenen aan te doen om ons te ondersteunen. Meld je aan viadoor een mail te sturen naar secretariaat@huidfonds.nl of via ons aanmeldformulier.

Zie ik je daar?

Steun dit mooie project door te doneren op de No Sun Run-pagina op: whydonate.nl

Lees meer over de No Sun Run >>

Jantine van ’t Klooster is directeur-bestuurder van het Huidfonds. Eerder had ze als huidtherapeut een eigen praktijk en was ze 17 jaar docent Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. Op de website van het Huidfonds blogt zij over wat haar inspireert en activeert.